Camini

Camini, een overzicht

Midwinterwandeling Pelgrimsherberg Vessem

Midwinterwandeling

Elk jaar op 28 december organiseert de pelgrimsherberg een midwinterwandeling met als thema “de symbolen van de pelgrimstocht”.

De wandeling start en eindigt op de pelgrimsherberg en voert ons door prachtige landschappen en bossen van de Brabantse Kempen.

We gaan  samen aan de wandel om al lopend elkaar te ontmoeten, in steeds wisselende groepjes. Tijdens de tocht komen verschillende symbolen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de rugzak en de wandelstok.

Voor wie:

Wij nodigen iedereen uit die graag wil wandelen. Of je al een pelgrimstocht gelopen hebt of niet, is niet belangrijk. Misschien zet deze wandeling je juist wel aan om plannen te gaan maken!

De wandeling kan  een extra verdieping geven aan de voorbereiding van de tocht of aan het verwerken van de ervaringen na afloop ervan. Tijdens de wandeling is er natuurlijk ook volop ruimte voor de uitwisseling van praktische informatie en van ervaringen.

Aanmelding open eind oktober 2024.

Eindpunt Vessem??

Een activiteit met twee vraagtekens.

We organiseren enkele keren per jaar een camini, een mini camino vanaf een plek die goed met het OV te bereiken is. Daarvandaan lopen we in ongeveer 2 à 3 uur naar de herberg in Vessem.
Een wandeling door bosstroken, langs een kapel, een dorpje, een grasveld met banken, over zandpaden en langs vergezichten, langs akkers, door open gebied waar de zon kan branden, smalle paadjes en bebouwd terrein. Precies zoals een (pelgrims)wandeling ook kan zijn.

Misschien is deze wandeling een uitnodiging voor méér en verder ???? Dan is Vessem niet zozeer een eindpunt als wel een begin.

De wandeling wordt begeleid door ervaren pelgrims die onderweg jouw vragen kunnen beantwoorden, hun ervaringen met je delen en wie weet in jou een verlangen doen ontwaken.

Wie loopt er mee? Iedereen, jong en oud, die van wandelen houdt is van harte welkom.

Tips: neem lunchpakket en drinken mee in je rugzakje. Goede wandelschoenen zijn een pré.

Lengte wandeling: tussen de 8 en 12 km.

Afsluiting: rond 15.00 u met thee/koffie in de Pelgrimsherberg

Aanmelden Eindpunt Vessem??

Pelgrimsherberg Kafarnaüm

Camini 6 en 7 april 2024,

Een voorbereiding en training van drie maanden afgesloten met een tweedaagse wandeling met overnachting in de Pelgrimsherberg te Vessem.

Speciaal voor mensen die zich ook fysiek willen voorbereiden op het lopen van langere afstanden per dag.

Individueel starten in januari met wandelen en het verzamelen van uitrusting onder begeleiding van je eigen coach, afgesloten met een gezamenlijke tweedaagse (met rugzak) op Ons Kloosterpad.

Aanmelden Camini 6 en 7 april met trainingsprogramma

Tweedaagse Camini 18 en 19 oktober

Aankondiging volgt

 
 
Tweedaagse Camini Pelgrimsherberg Kafarnaüm Vessem
Kloosterrondwandeling Pelgrimsheove Kafarnaüm in Vessem

Rondwandeling Ons Kloosterpad

Kloosterrondwandeling Vessem is een van de elf prachtige rondwandelingen die aansluiten op Ons Kloosterpad.
Dit langeafstand wandelpad voert je in vijftien etappes langs vijftig historische kloosters en abdijen.
Iedere etappe van Ons Kloosterpad heeft een gangmaker.
Dit zijn vrijwilligers die het pad lokaal tot leven brengen en bijdragen aan de bekendheid en beleving van het pad.

Ook in 2024 kun je weer onderweg op Ons Kloosterpad en krijg je uitleg over de ontwikkeling van Kafarnaüm van klooster naar pelgrimsherberg en kun je luisteren naar de geschiedenis van het landschap.

Aanmelden voor Kloosterrondwandelingen in 2024

 
 

Jacobuswandeling, Camino in de Kempen

Elk jaar organiseert het Genootschap van Sint Jacob in samenwerking met de Jacobushoeve en de pelgrimsherberg een Jacobuswandeling op 25 juli.

Deze wandeltocht door de Brabantse Kempen voorziet in een behoefte en de deelnemers reizen altijd enthousiast af naar Vessem.
De Camino in de Kempen is een wandeltocht van 8 of 16 kilometer door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon.
Het belangrijkste van deze dag is het met elkaar wandelen.
De start vindt plaats bij de Pelgrimsherberg.
De deelnemers gaan groepsgewijs van start vanaf 9:00 uur en er wordt gelopen in groepen van 10 à 15 personen. De leiding van een groep berust bij een Santiago-veteraan.

Bij de start is er koffie of thee voor de deelnemers.
Voor onderweg dienen wandelaars zelf voor een lunch en water te zorgen. De meegebrachte lunch wordt gezamenlijk in de tuin van de Pelgrimsherberg gebruikt. Hier wordt dan gezorgd voor koffie en thee en de waterflessen kunnen worden bijgevuld.

Op het eindpunt bij de Jacobushoeve krijgen de deelnemers een versgebakken Jacobusbroodje.

Informatie over aanmelding volgt.

Wandelen in het hier en nu

Leven in het hier en nu, wie zou dat niet graag willen?
Niet afgeleid door werk, zorgen, gedachten over wat geweest is of wat nog komt. Mindfulness kan de wandelaar daarbij helpen.

We bieden een eendaagse camini aan, waarin je kennis maakt met mindfulness. Een enkele eenvoudige oefening, die ook thuis of in andere situaties bruikbaar is, helpt je om daadwerkelijk in het hier en nu te lopen en te leven.

Datum en informatie volgen

Jacobus ontmoet Maria

Een wandeling met een knipoog naar Jacobus, de heilige die in Santiago de Compostela wordt geëerd en naar Maria.

Deze knooppunten wandeling van ca 21 km start en eindigt bij de Pelgrimsherberg.Via zanderige weggetjes, bospaden, een enkel fietspad, mooie weidegebieden en een meanderend riviertje wandel je naar de kapellen van Zandoerle, Knegsel en Hoogeloon. 

In Knegsel, na ca 9 km, zijn er prima koffie/thee gelegenheden. 

Op de herberg is een routebeschrijving verkrijgbaar.

Aanmelden is niet nodig, tenzij je een overnachting met maaltijd bij wil boeken.