Mini Pelgrimage wandelen en fietsen

Mini Pelgrimage

Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem ligt op een kruispunt van pelgrimspaden. Het is een pleisterplaats om tot rust te komen.

Die rust vinden pelgrims onderweg op de grote routepaden.
Maar als je dichter bij huis wilt blijven is er op de pelgrimsherberg de mogelijkheid op een zelfde manier rust te vinden door het meedoen aan onze Mini Pelgrimage.

Het is al langere tijd mogelijk onze Mini Pelgrimage te wandelen, vanaf augustus 2024 wordt het ook mogelijk de Mini Pelgrimage  te fietsen.

Al wandelend kun je vier windstreken uit op de Merenroute, de Heideroute, de Stroom- en Bosroute en de Verstillingsroute.
Voor de fietstochten hebben we gekozen voor tochten naar bekende abdijen en kloosters. We sluiten daarbij dicht aan bij de mogelijkheden van het Kloosterfietspad.

In de Pelgrimmer, ons online magazine, lees je over de vorderingen en de actuele situatie op de verschillende routes.

Pelgrimsherberg Kafarnaüm

Pelgrimeren, wat is dat?

Pelgrimeren naar Rome, Jeruzalem of Santiago de Compostella is al eeuwen onderdeel van de christelijke cultuur. Ook in andere culturen zijn er grote en bekende bedevaartplaatsen waarheen men in grote getale trekt.

Globaal weg de laatste eeuw is ook de Mariaverering tot bloei gekomen met een groot scala aan bekende en minder bekende bedevaartplaatsen. Soms compleet met een groot “Heiligdom” soms alleen met een klein boomkapelletje. Soms met duizenden bezoekers per dag, soms heel klein en persoonlijk met een enkeling per week.

De grote routepaden zijn populair en vooral de routes naar Santiago en Rome trekken al tientallen jaren een groeiend aantal pelgrims.

Enerzijds kost het een hele inspanning om huis en haard te verlaten en enkele weken of enkele maanden onderweg te gaan, anderzijds is het natuurlijk een voorrecht al je het geld, de tijd en de gezondheid hebt om onderweg te gaan.

Omdat de gekozen bestemmingen dikwijls heel druk worden bezocht, niet alleen door pelgrims, maar ook door toeristen, hoor je meer en meer dat onderweg zijn de belangrijkste drijfveer is.

Onderweg zijn en tijd hebben voor zaken die in het gewone leven dikwijls noodgedwongen worden overgeslagen.

Onderweg zijn en loslaten wat gewoonte en sleur is geworden en tijd vinden om met open blik de wereld in te kijken en te vertrouwen op jezelf en je medemens.

Pelgrimeren dicht bij huis

Als je op dit moment, om welke reden dan ook, er niet voor kiest om je op de grote routepaden te begeven, is het zeer wel mogelijk dichter bij huis eenzelfde ervaring te hebben. Natuurlijk anders, want drie, vier, vijf, zes, zeven weken is heel wat anders dan vier dagen. Maar als je zorgvuldig met de kortere tijd omgaat is pelgrimeren dicht bij huis zeker aantrekkelijk.

Pelgrimsherberg Kafanaüm in Vessem ligt op een kruispunt van pelgrimswegen de wijde wereld in, maar ook kleinere pelgrimswegen doen Vessem aan. Honderden pelgrims komen per jaar bij ons logeren.
Ze vinden er een luisterend oor, mogen delen in de ervaring van onze vrijwilligers, vinden een eenvoudig maar veilig onderdak en krijgen een voedzame maaltijd.

De pelgrimsherberg is ook het middelpunt van een viertal wandelroutes en een viertal fietsroutes onder de naam Mini Pelgrimages.

Hedendaagse pelgrims hebben heel verschillende motivatie om op pad te gaan.

Mini Pelgrimage fietsen Pelgrimsherberg Karanaüm

Mini Pelgrimage wandelen

Er zijn vier wandelingen uitgezet van 15 tot 25 km;

  • de Merenroute (richting Wintelre)
  • de Heideroute (richting Middelbeers)
  • de Stroom- en Bosroute (richting Duizel/Knegsel)
  • de Verstillingsroute (richting Netersel)

Wandelaars worden uitgenodigd om, individueel of in kleine groepjes, voor 4 dagen naar Vessem te komen. Men kan op de gebruikelijke voorwaarden op de Pelgrimsherberg verblijven en aan de wandel gaan.

We hebben het een mini-pelgrimage genoemd, omdat men zich 4 dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.

Door te lopen ontmoet ik je elke keer opnieuw, mijn beste reisgenoot.”
Rabindranath Tagore.

Mini Pelgrimage fietsen

Er zijn vier fietstochten uitgezet van 48 tot 67 km;

  • de Franciscanessenrouteroute (richting Oirschot en Heilige Eik)
  • de Trappistenroute (richting Koningshoeven)
  • de Cisterciënsersroute (richting Achelse Kluis)
  • de Norbertijnerroute (richting Postel)

Fietsers worden uitgenodigd om, individueel of in kleine groepjes, voor 4 dagen naar Vessem te komen. Men kan op de gebruikelijke voorwaarden op de Pelgrimsherberg verblijven en gaan fietsen.

We hebben het een mini-pelgrimage genoemd, omdat men zich 4 dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.

Alleen onderweg wordt jouw blik op de wereld wijdser”

Na aankoop en betaling van de kosten van deelname kun je hier meteen alle informatie lezen. Klik op deze link.

De wandelingen en fietstochten staan uitgebreid beschreven op de website en er is veel informatie toegevoegd over de streek waar je doorheen loopt: de natuur en cultuur van het land van de Acht Zaligheden en de Kempen.
Ook zijn er vragen opgenomen, waarmee de wandelaar en fietser zijn/haar mini-pelgrimage verdieping kan geven.

We geven de routeboeken digitaal uit. Mensen die alleen met beschrijving en kaartje willen lopen, moeten zelf de teksten printen. Voor mensen die de route met knooppunten willen lopen of fietsen is er een koppeling met de Routiq-app en Fietsknoop.
Ervaren gpx-gebruikers downloaden de nodige bestanden en gaan met hun gps-toestel op pad.
Voor iedere gebruiker de juiste mogelijkheid.

Indien er belangstelling voor is, bestaat de mogelijkheid dat wij een instructiedag of instructieweekend organiseren over het gebruik van digitale routes op mobiele telefoon en gps-toestel.
Laat ons weten of er belangstelling voor is.