Broeder Theo
In Memoriam
Op 2 november is onderstaand “In Memoriam” bij de uitvaartdienst uitgesproken door Broeder Theo van den Boer, districtsoverste van de Congregatie van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Hartelijk welkom in deze viering waarin wij afscheid zullen nemen van Broeder Nico, Nicolaas Aloysius Maria Jacobs.
Geboren te Dongen op 7 oktober 1936 en overleden op 27 oktober 2024 in het broederhuis Depoorter te Eindhoven.
Wees welkom, familieleden, broeders, vrienden en belangstellenden om dit afscheid van onze broeder en vriend, Br. Nico, kleur en glans te geven. .
We weten allemaal, dat br. Nico de zoon was van een schoenfabrikant uit Dongen de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Omdat hij twee oudere broers had, werd Nico niet direct voorbestemd om de schoenmakerij voort te zetten. Al op jeugdige leeftijd koos hij ervoor om broeder te worden en zonder zich daarvan op die leeftijd, bewust te zijn werd hij een hele speciale broeder. Ja, speciaal, getuige de herinneringen en anekdotes die hij ons nalaat.
Op 18 jarige leeftijd, kort na zijn professie, kreeg broeder Nico zijn eerste taak, Hij werd overgeplaatst naar het Juvenaat Mariaoord in Vught en kreeg de opdracht met Br. Amator samen te werken in de schilders werkplaats. Dit was niet zomaar een werkplaats, nee het was tegelijk het atelier van de meester Br. Amator. Deze periode werd voor Nico een opleiding- en vormingsperiode waarin hij de kans zag zijn artistieke talenten te ontwikkelen. Hier maakte Nico kennis met het werk van een glazenier, beeldhouwer, portretschilder en al wat maar enigszins iets van doen had met kunstzinnige en scheppende vormgeving.
In Spanje (Astorga) is dit letterlijk en figuurlijk uit de verf gekomen. Het begon met het schilderen van de nieuw gebouwde paviljoens en broederhuis. Het werd een mooie tijd, ruim twintig jaar te midden van medebroeders, medewerkenden en jongens van het internaat waarvoor br. Nico ontzettend veel betekende. Jaarlijks veranderde Nico de gezichtjes van de jongetjes van de eerste groep in clowntjes, drie dagen op een rij voor het jeugdcircus. Getuige hiervan het schilderij van een van hen dat hier in huis is. Buiten het instituut werd Br. Nico gevraagd voor allerlei creatieve werkzaamheden zoals het altaar in de kapel van de clarissen, een modernisering in de kapel van het kleinseminarie in La Bañeza, of de restauratie van enkele beelden in de kerk van Hospital de Orbigo. Ook voor de gemeente Astorga was de tussenkomst van broeder Nico zeer wenselijk bij de restauratie van de driekoningen intocht als wel het bezoek aan de slotkloosters in de omgeving b.g.v. Driekoningen.
Het was wel een rumoerige tijd, een tijd vol van veranderingen, die ook Nico niet onberoerd lieten. Het uitreden van medebroeders, de terugkeer van anderen naar Nederland en de komst van Spaanse kandidaten. Het betekende telkens heel veel voor hem. Door alles heen bleven vrienden uit Nederland jaarlijks een terugkerende periode zoeken om met Nico samen erop uit te trekken om de schoonheid van het landschap en omgeving op doek of papier te zetten. Dit waren glorieuze tijden en brachten rust.
Maar toch, de veranderingen maakten uiteindelijk br. Nico onzeker en aan het twijfelen. En door toedoen van zijn medebroeder Piet vond hij weer een nieuwe uitdaging. Na enkele maanden van rondzwerven in Nederland belandde hij in Oostakker, België. Ook hier vond hij weer een mooie werkplek in de Kromme Boom. Het werd weer een periode van twintig jaar vol van activiteiten ten behoeve van de broedergemeenschap en de Kromme Boom. Hier, evenzo als elders had Nico al zijn antennes uitstaan. Hij voelde zich op alles en met iedereen betrokken en begaan. Dit maakte hem zo attent en geliefd bij iedereen. Zijn atelier boven de bloemenwinkel in Oostakker heeft toch niet de rust gegeven die Nico nodig had om werkelijk zijn creativiteit te kunnen uiten. Na een lange innerlijke strijd, wel of niet, vroeg Nico terug te mogen keren naar Dongen. Opnieuw werd het een zoektocht naar een werkplek, een atelier waar niet iedereen over zijn schouder kon mee kijken, naar wat de schilder beroert en vastlegt op doek of papier. Nog enkele zolders heeft hij geprobeerd om te vormen tot een geschikte werkplek. Bij de broeders van Liefde op Eikenburg en op Terhaghe. Wat dan ook de rede mocht zijn, telkens kwam er na een korte tijd het verzoek weer in te pakken en op te ruimen. Uiteindelijk trok br. Nico zich terug op zijn kamer met alle gereedschap wat hem enigszins nog van dienst kon zijn om zijn drang naar scheppend vormgeven te realiseren. Je hebt er lang over gedaan Nico om al je spulletjes een zinvolle bestemming te geven.
Met behulp van nichtje Mirjam, en de coördinatoren heb je je ontdaan van dingen die je vasthielden om vrij te worden voor de overgang naar je schepper die je opriep om thuis te komen.
Wij zijn trots op jou, Nico, en danken je voor de manier waarop jij onze medebroeder en voorbeeld bent geweest. Wij zullen je nooit vergeten.
Tot bij God!!!