Pelgrimsherberg pntvangst Orde Zilveren Tandwiel
De pelgrimsherberg ingeschreven in het register van de Orde van het Zilveren Tandwiel.

Overhandiging symbolen

Op 7 mei, tijdens de opwegzending van vier fietsers onderweg naar Lourdes, werd een bijzondere gift aan de Pelgrimsherberg geschonken.
Namelijk de “Orde van het Zilveren Tandwiel”.
 
Pelgrimsherberg Kafanaüm is opgenomen in het register van “de Orde van het Zilveren Tandwiel”.
 
Lees hieronder het bijzondere verhaal over deze orde. 
 
Het tandwiel, als teken van opneming in de orde is na de opwegzending door Ronald Lijster, door Dominicanen beëedigd Santiago pelgrim, aan de toen aanwezige gastvrouwen, Tony en Helma, overhandigd.

Ontstaan en ontwikkeling

Madonna del Ghisallo, voluit Santuario della Madonna del Ghisallo, is een kerkje uit 1632 op het grondgebied van de gemeente Magreglio, boven op de heuvel Ghisallo, nabij het Comomeer in Italië. Het is vernoemd naar een legendarische Mariaverschijning en is beroemd als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië. Het ligt langs de route van de Ronde van Lombardije, ongeveer halverwege de plaatsen Canzo en Regatola (op de landpunt in het meer) en op 50 kilometer van de stad Varese.

Volgens de legende werd in de Middeleeuwen graaf Ghisallo aangevallen door struikrovers, toen hij een verschijning van Maria zag, op een altaar. Hij rende erheen en werd gered van de rovers. Madonna del Ghisallo werd patroonheilige van reizigers.

In 1949 werd Madonna del Ghisallo, op voorstel van de priester Ermelindo Viganò, door paus Pius XII uitgeroepen tot beschermheilige van wielrenners.[1] Sindsdien wordt het kerkje bezocht door wielertoeristen. In het kerkje brandt een eeuwige vlam voor gestorven renners. Voor de deur van de kerk staat een standbeeld van Fausto Coppi dat in 1960 werd onthuld, alsmede een standbeeld van Gino Bartali, twee kampioenen van weleer. Op 31 mei 2006 werd de laatste – door paus Benedictus XVI gezegende – steen gelegd voor een wielermuseum, dat naast de kapel werd gebouwd. In het museum zijn wieleraandenken te vinden: racefietsen, biografieën en foto’s, tricots van winnaars en wat dies meer zij. Ook de verwrongen fiets waarmee streekrenner Fabio Casartelli verongelukte, is hier aanwezig. Herinneringen aan Nederlandse mannelijke renners alhier: Joop Zoetemelk[2] en een regenboogtrui van Hennie Kuiper. In 2014 heeft Marianne Vos (drievoudig Girowinnaar) een van haar roze truien gedoneerd aan het museum.[3]

De heuvel Ghisallo (754 m) is, in de huidige route van de Ronde van Lombardije, het begin van het einde: een lange, steile klim, op circa 50 km van de eindstreep. Het gemiddelde stijgingspercentage is wat misleidend: slechts 5,2%. Grote kronkelige stukken hebben daarentegen stijgingspercentages die oplopen tot een venijnige 11%. Traditiegetrouw worden de klokken van de kapel geluid wanneer de renners de top passeren.

Bron: Wikipedia

Ordeteken

Het Zilveren Tandwiel, zoals hier afgebeeld en aan de gastvrouwen van de pelgrimsherberg overhandigd is het teken dat de Pelgrimsherberg Kafanaüm is opgenomen in de Orde van het Zilveren Tandwiel.

In dit geval is de organisatie van de pelgrismherberg voorgedragen voor de Orde van het Zilveren Tandwiel voor de ondersteuning aan pelgrims onderweg op de fiets naar Rome of Santiago.