Foto van Lilian van Dinther

Lilian van Dinther

Vertrouwenspersoon ongewenste omgngsvormen en integriteit

De vakantie staat voor de deur en het belooft mooi weer te worden.

Psychologische veiligheid

Een bericht van de vertrouwenspersoon.

De vakantie staat voor de deur en het belooft beter weer te worden.
Wat zijn we hier aan toe, een beetje meer zonneschijn  en warmte. Of misschien zoek je het op en ga je naar een lekker warm land.

Misschien kijk je tijdens je vakantie terug op hoe het afgelopen half jaar is verlopen en stel je je zelf een aantal vragen.

Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je jezelf kunt zijn op je werk? Voel je je vrij om je vrijmoedig uit te spreken, je ideeën te delen en heb je het gevoel dat je wordt gewaardeerd voor jouw bijdrage? Psychologische veiligheid gaat precies daarover, over de mate waarin je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn op je werk.

Psychologische veiligheid is het gedeeld geloof binnen een team dat de omgeving veilig genoeg is, dat het gewaardeerd wordt als je met ideeën, vragen, zorgen, of fouten komt.

Teamleden voelen de vrijheid zich te uiten, vragen te stellen, ideeën te delen en risico’s te nemen zonder angst voor vernedering, afwijzing of repercussies. Voldoende veiligheid zorgt voor meer innovatie en minder verzuim. Psychologische veiligheid is een voorwaarde om met en van elkaar te leren. Tegelijkertijd zijn veel organisaties ook in de 21ste eeuw nog hiërarchisch ingericht. Dan is het ongepast als medewerkers vragen stellen, fouten maken of twijfels uiten.

Hoe is dat bij jou op je werkplek, herken je dit en hoe zorg jij ervoor dat je collega’s om je heen die vrijheid voelen? Wat is jouw bijdrage?

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie en na een dagje acclimatiseren alles loslaten en gaan genieten.

Lilian van Dinther

Externe vertrouwenspersoon

Lilian@fiducie-vertrouwenswerk.nl