Pelgrimeren dicht bij huis, een week werken in Vessem.

Hospitaleren in Vessem, wat maakt het zo bijzonder?

De meeste pelgrims wandelen in Spanje, dat een dicht netwerk aan herbergen heeft. Lang niet iedereen weet dat ook Nederland een pelgrimsherberg heeft, gelegen in Vessem, in de buurt van Eindhoven. Wij hebben daar onlangs een week gehospitaleerd

Het is niet de eerste keer dat we gastvrouw en gastheer zijn in het Kempische dorp, en elke keer voelt het weer een beetje als thuiskomen, het moment dat je door de achterdeur de herberg binnenstapt.
Ruim 200 (!) vrijwilligers houden de zaak draaiende. De meesten hebben zelf gepelgrimeerd naar Rome of Santiago en dat geeft een fijn ‘pelgrims onder elkaar’ gevoel.

Ook het gebouw zelf, een voormalige boerderij met een prachtige tuin, ademt gastvrijheid uit. Een sfeer die je soms ook wel aantreft in (voormalige) kloosters. En dat kan kloppen, er hebben enige tientallen jaren broeders van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes gewoond. Ooit is één van hen, broeder Fons, begonnen met het onderdak verlenen aan pelgrims. Inmiddels hebben velen het stokje van hem overgenomen.

Hospitaleren in Vessem

Ervaring

Beiden zijn we vanuit Nederland naar Santiago gelopen. Onderweg hebben we heel veel gastvrijheid, hulp en vriendelijkheid ervaren.
Een sterke drijfveer voor ons gastheerschap is dat we op deze manier iets terug kunnen doen, iets kunnen betekenen voor anderen en de wereld (iets) beter kunnen maken. Mensen die terugkomen van een pelgrimstocht zijn milder voor zichzelf en voor anderen geworden, minder materialistisch ook. De aarde heeft zulke mensen nodig.

Kort weekoverzicht

De eerste dagen zijn rustig, geen overnachtingen. Alleen vrijwilligers die langskomen, bezig met allerlei zaken. Af en toe een wandelaar.
Iedereen krijgt een kop koffie of thee, een koekje of zelfgebakken appeltaart en, niet onbelangrijk, een luisterend oor. Soms gebeuren er onverwachte dingen. Zo staat er donderdagochtend tot onze schrik ineens een verwarde vrouw in de keuken. Ook zij krijgt een kop thee. Intussen bellen we de twee zorginstellingen in Vessem om te vragen of zij misschien iemand missen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
Dan maar de politie gebeld. Er komen twee aardige agenten die ruim de tijd voor haar nemen en haar dan thuis brengen.

Het weekend is drukker, vrijdagmiddag arriveren de deelnemers aan het voorbereidingsweekend Rome. Dat betekent werk aan de winkel: boodschappen doen en koken voor 12 man. Het meeste werk doen we al ‘s ochtends, we maken een lasagne en tiramisu. De lasagne hoeft voor het diner alleen nog maar in de oven geschoven te worden. Zo hebben we onze handen vrij als de gasten aankomen.

Maandag worden we afgelost. We gaan naar huis. Dat is vanuit Vessem niet ver, zeker niet als je het vergelijkt met Frankrijk of Spanje.
Geen vliegveldstress, 24 uur opgevouwen in een Flixbus of verdwalen in de metro van Parijs…

Dank aan alle vrijwilligers en bezoekers voor de fijne week!

Hermien van Essen en Marco Nell