Geschiedenis herberg

Kafarnaüm, een rustplaats

Sinds 1979 wonen er broeders in Vessem.
De Congregatie Broeders van O.L.V. van Lourdes stelt de boerderij beschikbaar voor haar leden, om ook alternatieve levensstijlen mogelijk te maken buiten het klooster.
Het huis krijgt de naam Kafarnaüm, genoemd naar het dorpje waar Jezus van Nazareth zich geregeld terugtrok om tot rust te komen.

Eén van de broeders is Fons van der Laan. In 1989 loopt hij vanuit Vessem naar Santiago, als één van de eersten.
De tocht blijkt een keerpunt in zijn leven te zijn. Hij doet echt iets met de ervaringen die hij onderweg heeft opgedaan.
En de congregatie ondersteunt zijn initiatieven. Zo komt de Jacobushoeve tot stand, een ontmoetingsplek en kringloopwinkel.

Broeder Fons van der Laan, initiatiefnemer van Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem

Tien jaar later is het aantal broeders geslonken tot twee. Er staan veel kamers leeg. Broeder Fons stelt dan voor om het broederhuis om te vormen tot pelgrimsherberg. Ook daar gaat de congregatie in mee. Nieuwe activiteiten dienen zich aan, zoals pelgrimsweekends en een “Cursus in wonderen”. Steeds meer vrijwilligers verlenen hand- en spandiensten.

In 2011 gaat Br. Fons op zichzelf wonen, elders in Vessem. Sindsdien draait de pelgrimsherberg helemaal op vrijwilligers, waarvan de broeder er één blijft.

Twee jaar later besluit de congregatie om het voortbestaan van de pelgrimsherberg ook voor de toekomst veilig te stellen.
De ingestelde Stuurgroep krijgt de opdracht om;
a) het gebouw klaar te maken voor de toekomst, ook wat betreft de veiligheidseisen en dergelijke,
en
b) de vorming van een stichting voor te bereiden.

Sinds 2 september 2015 is deze stichting verantwoordelijk voor de exploitatie van de pelgrimsherberg, als voortzetting van de ‘goede werken’ van de broeders. Daarbij wordt zij in financiële zin nog steeds ruimhartig gesteund door de congregatie.

Voeg je koptekst hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.