Wereld Labyrint Dag 4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei is het de Wereld Labyrint Dag. Op deze dag lopen over de hele wereld mensen om 13.00 uur labyrinten. Ook in de tuin bij de Pelgrimsherberg lopen we op deze dag het labyrint!

Sinds 2008 wordt elk jaar op de eerste zaterdag van mei Wereld Labyrint Dag gevierd. Het is een initiatief van The Labyrinth Society, een Amerikaanse organisatie voor het ondersteunen van iedereen die labyrinten maakt, onderhoudt en ermee werkt. Ze hebben zich tot doel gesteld om wereldwijd bij te dragen aan onderwijs, verbinden van netwerken en uitnodigen tot transformatie met en door het labyrint.

Een weg naar jezelf

Het labyrint is meer dan 5000 jaar oud en is wereldwijd te vinden: op oude rotstekeningen in Sardinië, in India en Pakistan, Midden-Oosten, Griekenland, Kreta, Malta (moedergodinnen kultuur), Egypte, Turkije, Italië (Etrurië), Frankrijk, en ook bij de Indianen in het ZW van de VS (Hopi, Pima) en in Zuid-Amerika (Nasca). Keltische labyrinten in Engeland (vaak van turf en gras), Ierland en Scandinavië.

Historisch gezien zijn er veel verschillende mythes, rituelen en verhalen verbonden aan het labyrint. Tegelijk heeft het labyrint een universele betekenis. Het is niet voorbehouden aan één enkele religieuze of culturele traditie. Juist daarom kan het mensen overal op de wereld ook nu nog, en juist weer, aanspreken. Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met transformatie en (weder)geboorte. De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid. Het labyrint wijst een weg door die cirkel heen.  De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de goddelijke wereld. Het labyrint biedt de mogelijkheid van het begaan van een ‘innerlijke weg’, een weg naar je Zelf.

Walk as One at 1

Op Wereld Labyrint Dag staat de ‘Walk as One at 1’ centraal. Je loopt in je eigen tijdzone om 13 uur het labyrint. De uitnodiging is om het labyrint te lopen in de gedachte van vrede en harmonie. Zo rolt er een golf van vredige energie over de hele wereld, startend in Nieuw-Zeeland en eindigend in Alaska.

Ook bij de Pelgrimsherberg kun je meelopen op Wereld Labyrint Dag. We hebben hiervoor een dagprogramma gemaakt, waarbij je naast het lopen van het labyrint om 13.00 uur ook iets leert over de geschiedenis van het Labyrint en we stil staan bij het thema van de dag. Het programma begint om 10.00 uur, en bevat ook koffie, thee en een lunch.

Loop mee op Wereld Labyrint Dag en schrijf je in via de website https://pelgrimsherberg.nl/event/int-labyrintdag/

Gerelateerde Artikelen